Sugárbiztonsági Laboratórium

 

           

 

       Laboratóriumvezető:

         Völgyesi Péter
         Tel: +(36-1)-392-2222 mellék:3164
         E-mail: volgyesi.peter@energia.mta.hu

 

 

A Sugárbiztonsági Laboratórium (SBL) tevékenységének jelentős része a nukleáris biztosítéki (nuclear safeguards) és nukleáris védettségi (nuclear security) témaköröket érinti, az ezzel kapcsolatos feladatok megoldására irányul. Az ehhez kapcsolódó kutatási, módszerfejlesztési és műszaki szolgáltatási feladatok több, egymással szorosan együttműködő témacsoportban folynak, mint: roncsolásmentes (gamma-spektrometriai és neutronmérési), roncsolásos (tömegspektrometriai) és detektálási csoportok. A Sugárbiztonsági Laboratórium egyik fő tevékenysége a nukleáris anyagok illegális forgalmazása (illicit trafficking), illetve a nukleáris terrorizmus elleni küzdelemben való részvétel. Ezt a feladatot a 490/2015 (XII.30.) Kormányrendelet (eredetileg 17/1996) delegálja az MTA EK-hoz.
Emellett az SBL szakértői hátteret biztosít és szolgáltatások nyújtásával szakmai feladatokat lát el az Országos Atomenergia Hivatal hatósági feladatainak alátámasztására. A 11/2010 KHEM rendelettel bevezetett izotóp nyilvántartási rendszer működtetése keretében, helyszíni ellenőrzésekkel egybekötve, kb. ötszáz engedélyesnél mintegy 7000 zárt sugárforrás ellenőrzésében vesznek részt a Laboratórium munkatársai.
Az SBL tevékenysége az ipari kutatás-fejlesztés témakörét is érinti: elsősorban a Paksi Atomerőműhöz kötődő projektekben.

Együttműködő partnereink:

 

Az alábbiakban az SBL egyes egységeiről és főbb tevékenységi területeiről találhatók leírások:

Törvényszéki Laboratórium; a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Együttműködő Kutatóközpontja (IAEA Collaborating Center) 

         

Mozgólabor és szakértői mobil készenléti csapat nukleáris anyagok felderítéséhez

           

Detektorrendszereket Tesztelő laboratórium

          

Nukleáris biztosítéki és ipari korróziós kutatások a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal számára

         

Dozimetriai Kutatások

A laboratórium munkatársai